Tuesday, March 31, 2015

Siapa kata saya tak pernah repeat paper ? Pernah hokei!
Siapa kata repeaters ni orang yang gagal ? Bohong sama sekali!
[Orang yang gagal ialah mereka yang berhenti berusaha untuk menjadi lebih baik!]
Lecturer saya pernah cakap;
"Kamu dah gagal. Dah gagal! Benda tu dah jadi. Dah terjadi!
Adakah itu bermaksud kamu tiada peluang untuk perbaiki kesilapan kamu ? Tidak! Sebab itu kita buat kelas tambahan. Sebab itu ada peluang repeat paper. Sebab kesilapan itu ada dan itulah lumrah hidup. Move on! Ambil peluang ini untuk perbaiki kesilapan kamu! Apa yang kamu dapat dengan menangisi benda yang dah berlaku? Nothing!
So get up and fix things up. You define yourself."
Masa tu repeat Malaysian Law. Macam noob. Dapat 4.0 untuk paper worldwide genocide tapi Malaysian Law hampeh. (Ada cerita di sebalik kegagalan M'sian Law so saya tak ambik port sangat)
Tapi kan, percaya tak, selepas saya buat balik paper M'sian Law dan dapat result yang boleh la~ beberapa bulan kemudian saya dapat tawaran Universiti Malaya. Law jugak.
Saya ingat lagi lecturer saya pernah cakap saya takkan layak masuk UM. Rasa macam nak fax surat tawaran tu ke offie dia~ ahaha!
Masa tu jugak mak ayah izinkan saya buat keputusan sendiri. Law bukan bidang saya. Saya berminat dengan benda2 sociolinguistic~ benda noob yang tak datangkan keuntungan~ makanya, saya pilih bidang yang mengizinkan saya untuk buat banyak kerja.
Alhamdulillah, pada mulanya, mak ayah macam tak suka. Satu semester menadah telinga. Tapi, sabar je la kan ?
Bila dapat result, mak ayah orang paling gembira. Dapat 4.0~
Masa tu ramai tak tahu saya pernah gagal. Saya pernah repeat paper. Saya pernah kecewa gila. Saya dimaki hampir 6 bulan dan saya biarkan usaha saya berbunyi. Ia makan masa tapi bak kata orang putih, worth it smile emoticon
Tapi gagal sekali bukan alasan untuk berhenti mencuba. Usaha tangga kejayaan.
Last sekali, [You define yourself or who y

1 comment:

  1. Lama dah x bukak blog XD. Tapi post ni yang agak buat nak menagisXDDD.TQ senpai sbb post yg ni. Nak kata sy 4.0, 3.6 pun x sampai2 pun walaupun dah last sem. Tapi tq lagi.sekali lagi sbb post ni.hahahahaha nampak sangat tak ada idea nak tulis sy ni

    ReplyDelete