Sunday, October 26, 2014

地に燃えるリコリス~~~Lycoris that Blazes on Ground (OMGMDMRED!!!!)



I was scrolling through tumblr and look what I found!


うそ!! You gotta be kidding!!
I don't like cheapskates ya know so don't make fun of me!! 

*le announcement*

*le showtime*

.............................

..........!!!

*le expression*

Then, I started searching for the title which is 地に燃えるリコリス (Jin-ni Moeru Rikorisu) or literally means Lycoris that Blazes on Ground.

So, you guys get the idea? You know what is Lycoris? The other name is Spider Lily. 
WHO ELSE IN KUROSHITSUJI THAT BEEN MENTIONED AS FLAMING AS RED SPIDER LILY???
IT'S ANGELINA DURLESS OR MADAM RED!!

きゃああああああああああああああああ うれし〜〜〜〜〜!!
ずっと待ってたんだ。これ は わたしちゃんす!

Look look look what I found~!

*AKAI COUPLE AHHHHHHHMELTINGGGGGGGG*


For more pictures and information, you guys can visit this website. Sorry but it is in Japanese. And I'm not a pro in language so I can't translate for you guys >.<;;
I used to have a close friend to help me translating and teach me but the past is in the past XD

I've been checking in Youtube with this keyword [地に燃えるリコリス] and only found 3 videos so far~~~looks nice but seems boring.... hopefully it's not >.<;

I WANNA SEE MADAM RED IN ACTION!!! That's all I want~ as a madam cosplayer :>





 

I can't to open my FB again and spread this happiness!!!!

Okay, good night~!



Saturday, October 25, 2014

"Akak, boleh ke sentuh anjing ?"



Bismillah..

"Akak, sebenarnya kita boleh pegang anjing ke tak?"

"Anjing ni haram kalau basah je. Kalau nak pegang takpe an?"

"Akak, apa pendapat kau tentang event ni?"

"Akak rasa patut ke buat event camni walaupun objektif dia ternyata membangun?"

Aku blur sekejap.
Aku baru je tutup FB dan makan 2 bulan juga tak scrolling FB. Kalau tak, mesti ada je isu yang dibahaskan dan takdelah aku krik krik sangat.
Maklum la... deadline assignments bertindih-bertindan. Sangat tak bagus kalau aku gunakan masa terluang untuk scroll FB.

Lepas di-explain oleh budak2 ni, barulah aku faham. Ada event 'I Want to Touch the Dog'. Wow.
Motifnya? Untuk menghilangkan stigma umat Islam terhadap anjing dan menghilangkan rasa takut terhadap anjing.
Okay. Ni hujah akak. Korang setuju, korang tak setuju, aku dah sampaikan hujah ni secara lisan sebelum aku post kat blog.

Pegang anjing ni boleh. Dibenarkan. Hukumnya kita tengok nanti dalam pandangan mazhab.
Nak pegang, peganglah. Tetapi dengan syarat. Dengan sebab.
Pegang apabila perlu sahaja.
Seperti ketika diserang, ketika bekerja (untuk peladang yang menggunakan khidmat anjing jagaan), memburu dan ketika berperang. Apa-apa situasi darurat membenarkan kita memegang anjing.

Objektif program ni memang bagus. Memang tak dinafikan. Tapi caranya salah.
Macam kita belajar buat donat. Dah uli, dah ikut sukatan tapi kalau caranya salah, hasilnya pun salah juga.
Memanglah kita boleh pegang anjing bagai tapi bersyarat. Selain daripada anjing tu dalam keadaan kering, pastikan juga situasi kita bersifat darurat.
Ni tak. Anjing tu duduk diam dengan puppy eyes dan kita pun bagus je usap, belai, garu perut dia bagai. Niat?
Nak hilangkan rasa takut? Nak hilangkan stigma?

Kalau buat suka-suka, haram jadinya.
Awak bukan veterinar. Niat veterinar mengusap dan membelai anjing sebab dia nak merawat. Sebelum merawat kena la pastikan psikologi binatang dalam keadaan stabil.
_________________________________________________________________________

Sekarang kita tengok kata ulama 4 mazhab utama.

Mengikut pandangan Mazhab Shafie, binatang anjing adalah termasuk
dalam kategori najis mughallazah (najis berat). Kalau terkena air liur dan najisnya perlu disamak dengan air mutlak 7 kali dan sekali dengan air bercampur tanah. Menyentuh atau memegang anjing tidaklah berdosa atau menyalahi hukum Islam.

Berkaitan hukum memelihara anjing mengikut pandangan Mazhab Shafie
adalah seperti berikut :

a) Diharuskan memelihara anjing untuk tujuan berburu, memelihara
keselamatan rumah daripada dimasuki oleh pencuri, menjaga tanaman,
rumah, harta benda dan sebagainya.

b) Tidak dibolehkan memelihara anjing untuk tujuan hobi (pet) atau
dijadikan sebagai binatang hiasan di rumah. Berdasarkan syarah Imam
Nawawi dalam Kitab Majd al-Musyarah wa Muhadzah, juz 9, halaman 9
menjelaskan bahawa tidak boleh memelihara anjing kecuali untuk
berburu binatang, menjaga binatang ternakan, menjaga tanaman dan
menjaga keamanan rumah.

Jika dirujuk kepada pandangan Prof Yusuf al-Qaradhawi (Kitab al-Halal wal al-Haram fil Islam) beliau mengatakan hukum memelihara anjing sebagai binatang kesukaan adalah haram. Hal ini berdasarkan hadith Rasulullah SAW yang bermaksud dari Abi Sufian bin Abu Zuhair, bahawa Nabi SAW bersabda antara lain maksudnya:

Barangsiapa yang memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirot.

Erti qirot hanya Allah sahaja yang mengetahui kurangnya. Hadith ini disepakati oleh Bukhari dan Muslim.

Mazhab Hanafi membenarkan pengikutnya membela anjing. (Maaf, saya tak jumpa hujah terbaik untuk perkara ini.)

Mazhab Hambali (maaf, saya tak jumpa hujah ni...)

Mazhab Maliki menyatakan bahawa sesungguhnya dicuci tempat yang dijilat anjing adalah masalah yang bersifat ibadah (ta'abbudi), yang hikmahnya hanya Allah yang tahu. Imam Malik berhujah bahawa Allah SWT membolehkan makan dari hasil buruan anjing tanpa memerintahkan kita untuk mencucinya. Hal ini kerana Imam Malik berpendapat bahawa semua yang hidup adalah suci. Zat hidupan adalah suci. Sebagaimana yang Allah SWT firmankan


Mereka menanyakan kepadamu: "Apakah yang dihalalkan bagi mereka?". Katakanlah: "Dihalalkan bagimu yang baik-baik dan (buruan yang ditangkap) oleh binatang buas yang telah kamu ajar dengan melatih nya untuk berburu; kamu mengajarnya menurut apa yang telah diajarkan Allah kepadamu. Maka makanlah dari apa yang ditangkapnya untukmu, dan sebutlah nama Allah atas binatang buas itu (waktu melepaskannya). Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah amat cepat hisab-Nya.

Harus diingatkan bahawa saya bukan pelajar fiqh. Saya bukan pelajar pondok, al-Azhar atau sebagainya. Saya bergaul dengan orang-orang yang berfikir dan para pengkaji. Saya memiliki basic Syariah dan Malaysian Law, tu sahaja.
Segala kekhilafan amat dikesali.
_________________________________________________________________________

Dan harus diingatkan bahawa Malaysia memegang Mazhab Syafie. Jadi, hukum memegang anjing secara suka-suka ialah HARAM.

'Mazhab Hanafi takpe je!'

Satu lagi, isu mazhab. Saya dah bentangkan isu ni dalam presentation kelas baru2 ni tapi sebab mereka budak2, level ignorance sangat tinggi jadi saya tak huraikan secara mendalam. *ceh, mendalam sangat*

Pertama sekali korang kene tahu mazhab ni maksudnya fahaman sebuah kumpulan. Apa yang Imam Syafi'e faham, apa yang Imam Hambali faham, apa yang Imam Hanafi faham dan apa yang Imam Maliki faham-------- kefahaman orang berbeza. Mereka ni ulama. Mereka mengkaji dan mengaji. Jadi kita jangan persoalkan kredibiliti mereka. Kenapa fahaman mereka berbeza? Simple. Kerana guru mereka berbeza. Dan keadaan berbeza.

Ada murid yang datang kelas dalam keadaan bersedia. Nota dan pensel di tangan. Soalan tersedia untuk ditanya kepada guru. Siap ulangkaji sebelum masuk kelas. Ada murid yang biasa-biasa dan murid macam kita. Murid cam kita ni ala-ala mangkuk sikit la tapi still masuk kelas so congratz~

Cakap pasal mazhab ni memang tak habis. Rasanya aku selalu juga berbual tentang mazhab dengan kawan2 sealiran dan memang topik ni tak pernah habis! Ada je isu baru dan ada je yang tarik muka.

So I put all of this into one word la. Nak campur mazhab memang tak boleh. Kalau korang belajar fiqh, memang akan bercanggah hadis ni dan hadis tu, sebab tu kefahaman dan ikutan orang berbeza. 
Serupa macam korang nak campurkan adat Melayu dan Punjabi. Okay, campurlah. Tapi caranya dah berbeza kan?
Masa tu la si Melayu kata macam ni. Si Punjabi kata macam ni. Pastu dua-dua tarik muka. Sebab masing-masing nak pertahankan cara asli. Ha comel.

'Chinese-Malay boleh je campur'
Eh campur je la. Sapa kata tak boleh? Aku kata caranya berbeza. Bila cara berbeza, agak-agak kita faham lagi ke konsep asalnya? Mesti la kita akan jadi cam 'Eh, mana ada orang makan gulai dengan chopstick. Tak rasa la kuah gulainya.' Faham tak?
Percampuran budaya la.
Sesetengah orang mana nak campur budaya. Macam tu la jugak mazhab. 

Sebab kedua, imam-imam ni semua berasal dari tempat berlainan. Imam Syafie di Gaza, yang  lainnya di Iraq dan sebagainya so, adat dan budaya berbeza. Kefahaman pun berbeza. Cara penerimaan pun berbeza.
Sebab tu cara mazhab ada sedikit berbeza. Mintak2 la korang faham apa yang aku terangkan. Aku baca gak kitab2 fiqh tapi bukan secara rasmi. Kalau syariah ye, aku belajar dengan guru.
_________________________________________________________________________

Okay, topik asal kita pasal event Saya Nak Sentuh Anjing tu kan?
Rasanya rhetorical questions tu la yang kerap aku dengar kebelakangan ni. Malas pulak aku nak terangkan pasal samak sebab majoriti tahu pasal anjing, babi, samak.... common case.

'So event ni capai ke objektif?'

Capai la. Kan penganjur kata dapat sambutan hebat. Berjaya semua. So tercapai la objektif.

Sorry, tu sarcasm. Aku nak cakap satu je la... Niat tak menghalalkan cara.
Yes, objektif dia bagus. Serius bagus. Aku pun takut anjing gak tapi kalau anjing sergah aku, aku ready je nak tampar balik. 

Oh satu lagi, pernah dengan kisah seorang pelacur yang masuk syurga sebab bagi anjing minum?
Itu niat. Niat dia nak tolong anjing yang kehausan. Walaupun dia pelacur tetapi perbuatan yang disertai dengan niat tanpa sekelumit riya, InsyaAllah, dengan izin Allah, dia akan perolehi kebaikan daripada perbuatannya.

Pernah dengar kisah perempuan yang kuat beribadah tetapi masuk neraka sebab mendera binatang?
Kalau hati kita ada rasa benci, amal kita bercanggah dengan iman kita, hati-hati la. Something wrong with our ibadah. Check balik mana yang salah. Tuntut ilmu sebelum amalkan. Amalkan ilmu yang dituntut. Hina mana pun makhluk Allah tu, dia makhluk Allah. Kau dan dia akan sama-sama diadili di akhirat kelak. 
_________________________________________________________________________________

Actually, in my opinion la~ event I Want to Touch the Dog ni serupa macam I Want to Touch the Boy.

*yes yes yes yes yes yes my love!!*

Ehem! Betul la. Aku tak bohong.
Pastu buat je la objektif 'Untuk hilangkan stigma muslimah terhadap muslimin dan hilangkan ketakutan mereka terhadap lelaki'
HAHA! Jap lagi aku kene tangkap di bawah akta Hasutan XDDD

Dahlah, makin merapu pulak. Maafkan salah dan silap dalam hujah kita. Pasal event I Want to Touch the Boy tu takyah kecoh sangat. Semua orang buat secara trang-tang-tang.
Buat lah event yang berfaedah sikit... Kita kekurangan pemangkin masjid... Imam Muda ramai tapi ramai malas. What to do~?
Memula Touch the Dog. Lepas ni Taste the Wine.
Wow. Ini awesome.

Okay. Maafkan saya atas salah dan silap dalam hujah. Saya terima kritikan yang membina. Bukan kutukan yang membina amarah. Assalammualaikum.


  • http://www.hafizfirdaus.com/ebook/HimpunanRisalah-3/Tajuk%209.htm
  • http://www.jais.gov.my/sites/default/files/artikel_asas/rnd/2013/April/MaklumbalaspegangAnjing.pdf
  • http://tahfizalfalah.files.wordpress.com/2011/11/halal-wal-haram-al-qaradhawi1.pdf

Thursday, October 23, 2014

Diam-Diam :P




Maka, cintailah dalam hening,


Agar jika memang bukan dia yang ditakdirkan untukmu,


Maka cukuplah Allah dan kau yang tahu segala rasamu,


Agar kesucianmu tetap terjaga,


Agar keanggunanmu tetap terbias





Ingatkan ku untuk berhenti meluahkan rasa di mukabuku, mahupun blog, mahupun Gepelas. 
Kerana aku bimbang dibayangi dosa silam. Sejarahku diungkit berulang-ulang. Hilanglah yang terpendam.

Mulai sekarang, bersama-samalah kita belajar bercinta dengan Allah :)

Kita suka seseorang, kita tanya Allah apakah pemuda ini bagus... adakah dia baik untuk kita. Kalau baik, dekatkanlah dengan sebuah ikatan. Kalau jahat, jauhkanlah dengan sebuah gantian yang lebih baik.

Sesungguhnya kita hanya mengenali seorang pacar.
Dalam usaha untuk memiliki seseorang atau menawan hati seseorang, mustahil kita menjadi diri kita sendiri. Masa tu kita sibuk menjadi yang terbaik.
Jadi jangan hairanlah kalau sebulan perkahwinan dan anda mula nampak belang suami, gedik isteri.... yang tidak terpamer semasa episod pengenalan...
Tapi tak bermakna anda buat silap. Dalam proses perkenalan, mesti ada yang terbabas dan mesti ada jalan pulang. Sama ada kembali kepada Allah atau teruskanlah hidup dengan cara jahiliyyah.

Aku terlupa suatu perkara.
Dalam jihad aku untuk mencapai cita-cita, aku harus meninggalkan keluarga dan ibubapa juga harus meninggalkan anak-anak mereka. Jadi, aku sentiasa sematkan doa ini untuk mama dan abah.

Alhamdulillahi rabbil-'alamin was salatu was salamu 'ala ashrifil anbiya wal-mursalin nabiyina Muhammad wa 'ala alihi wa sahbihi ajma'in
Ya Allah... ampunilah dosa kedua ibubapaku, Ya Allah...
Panjangkanlah umur ibubapaku, Ya Allah
Murahkanlah rezeki ibubapaku, Ya Allah
Berikanlah kesejahteraan hidup dan kesenangan hidup di dunia dan di akhirat kepada ibubapaku, Ya Allah...
Allahumma maghfirli waliwali dai'a kama rabbayani saghira


Ya Allah.. Lindungilah aku dan keluargaku dari sebarang bala dan malapetaka
Lindungilah aku dan keluargaku daripada fitnah manusia, fitnah dunia dan fitnah Dajjal..
Rabbana la tuzikkulu bana ba' dais hadaitana wa hablana milladunkarrahmah, innaka'antal wahhab...
Rabbana zalamna anfussana wa illamtaghfirlana wa tarhamna lanaku nannaminal khasirin..



Doa ni kita buat khas untuk keluarga kita dan Alhamdulillah, abah dan mama dikurniakan 4 orang bidadari yang bakal menggoncang dunia, InsyaAllah...
Dari dulu lagi aku dah harapkan Allah untuk jaga keluargaku. Aku redha sekiranya kehilangan mereka. Aku terpaksa relakan kalau sudah tibanya masa perpisahan.
Tetapi entah kenapa, sukar untuk aku terima jika rindu ini tidak berikat.
Tetapi Allah itu sebaik-baik Perancang....
Menangislah semahu-mahunya, serahkan hati pada Yang Esa, InsyaAllah, dengan izin Allah, Allah akan jaga kita sebaik-baiknya.

Selagi diri ini mampu menjaga diri sendiri. 
Selagi ada rasa fasik dan munafik, jagalah diri sendiri dulu sebelum jaga anak teruna orang lain~

Salam Jumaat~
Jangan lupa baca doa akhir tahun petang ni! Salam Maal Hijrah~ Salam Ba'da Muharram~


Wednesday, October 22, 2014

Pisang & Hati

Pisang dan Hati


June 18, 2009


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Maryam. 

Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.
Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Mayam. 

Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci.

Moralnya, jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati.. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.
https://wasundwarum.wordpress.com/2009/06/18/

Saturday, October 18, 2014

Bayangkan . . . jika Allah bolak-balikkan hati dia, Allah jadikan dia sebagai ujian . . . terputuslah impian di tengah jalan. . .  apa agaknya yang aku lakukan ?

Sedih? Ya.
Siapa tak sedih kehilangan orang yang kita kasihi? Orang yang kita hargai? Orang yang dalam diam rupanya memiliki semangat yang luarbiasa? Subhanallah . . . aku akui aku bangga menjadi pilihan hatinya tetapi ekonomi dan tanggungjawab lebih diutamakan sebelum melangkah ke fasa seterusnya.

Kecewa? Ya.
Kenapa Allah kenalkan aku dan dia? Kenapa diikat hati kami begini andai kami tidak mungkin bersama??

Telah dinyatakan dalam Surah Al-Baqarah ayat 216

2:216

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan), sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.


Nasihat berguna daripada sahabat. Terima kasih, Bie :)

So, bayangkan andai paluan cinta ini bertepuk sebelah tangan . . .

Kalau selama ini kami bersandar pada ketentuan Ilahi, menyampaikan rindu melalui Ilahi dan menjaga hubungan dengan cara Islam; apakah mustahil untuk kami kecewa sehingga merosakkan jiwa ?

Mungkin. Kalau aku terlupa bahawa Allah itu sebaik-baik perancang.

Mungkin dia lelaki yang baik tetapi boleh jadi di masa hadapan, keadaan boleh berubah. Apakah Nabi Khidir sengaja membunuh anak kecil yang sedang bermain tanpa mengetahui sebabnya? Kerana dia mengetahui latar belakang anak tersebut dan ibubapanya. Sesungguhnya Khidir itu seorang Nabi, utusan Allah SWT maka dia hanya menjalankan tugasan wahyu. Dan Allah itu Maha Mengetahui.

Dan aku juga bukanlah perempuan yang baik. 
Hanya diri ini yang tahu dosa-dosa yang dilakukan, dilupakan dan dikesalkan. Dan orang masih memuji diri ini... MasyaAllah... Lindungilah aibku... Aku sudah bertaubat dan perlahan-lahan menjadi perempuan yang solehah.

Dalam Surah an-Nur dan an-Nisa banyak menceritakan tentang hak-hak wanita dan akhlak laksana rembulan. Lelaki baik untuk perempuan baik. Lelaki jahat untuk perempuan jahat. Semua orang sedia maklum tentang ayat tu.

Ada benanrnya . . . Allah tahu apa yang kita tak tahu. Allah itu sebaik-baik perancang dan kesedaran itu milik si pemikir.

Selamat malam. 

Friday, October 17, 2014

Luahan Hati 17/10/2014



Tak sangka sebegini sukar menjadi luarbiasa.
Saban hari aku diduga.
Selalunya aku alpa.
Mudah juga aku lupa.
Antara hati yang merindui seorang pemuda
Dan hati yang ingin bertaut dengan agama
Tanpa bimbingan yang sebenarnya
Kadangkala aku tewas terus terluka

Kata mereka, cari sahabat yang membantu
Mencuci minda kita dari tepu
Merawat hati dari kematu
Wahai ukhti, usrahlah bersamaku
Bersama kita bersatu
Berpisah kita buntu

Andai diizinkan Allah...
Aku ingin bersama dengan lelaki yang selayaknya
Yang apabila mata bertentang mata
seraya hati saling berdoa
Semoga kita kekal bahagia
sehingga ke Syurga...

Aku berazam
Untuk menjadi lebih daripada bidadari
Lebih daripada sekadar isteri
Aku ingin jadi Penghulu Bidadari
Wanita Solehah harus dijalani

Entah kenapa . . . hati ini sentiasa merindui
Sentiasa mengharapkan kau hubungi
Walaupun ku tahu bertentangan dengan hakiki
Walau ku tahu . . . jalinan ini bukannya 'Pasti'

Semoga Allah melindungiku daripada sifat munafik...


Thursday, October 16, 2014

Call Your Name ~~Lyric as requested~~


  Album collection Attack on Titan
Lyric: mpi                      
Composed: Hiroyuki Sawano
Sung: mpi                      






She lost her brother a month ago
His picture on the wall
And it reminds me
When she brings me coffee... her smile
I Wish I could be with her until my last day

She said She gave all her love to me
We dreamt a new life
Some place to be at peace
But things changed... Suddenly
I lost my dreams in this disaster

I'm crying
Missing my lover
I don't have the power
On my side forever

Oh Where is my lover
And I got no power
I'm standing alone, No way
Calling out your name

I said I gave all my love to you
We dreamt a new house 
Some place to be at peace
But things changed... Suddenly
I lost my dreams in this disaster

We don't know what is wrong tonight
Everybody's got no place to hide
No one's left and there's no one to go on
All I know is my life is gone

I'm crying
Missing my lover
I don't have the power
On my side forever

Oh Where is my lover
And I got no power
I'm standing alone, No way
Calling out your name

Reluctant Heroes ~~Lyric as requested~~


     Album Collection Attack on Titan
Lyric: mpi                 
Composed: Hiroyuki Sawano
Sung: mpi                 


Day by day
We have lost our edge
Don't you know?
Forgotten is the life we led
Now it seems
You don't care what the risk is
The peaceful times have made us blind

Can't look back
They will not come back
Can't be afraid
It's time after time
Once again
I'm hiding in my room
The peaceful times have made us blind

So you can't fly if you never try
You told me...Oh, Long ago
But you left the wall
Outside the gate
So more than ever, it's real

It was like a nightmare
It's painful for me
Because nobody wants to die too fast
Remember the day of grief
Now it's strange for me
I could see your face
I could hear your voice

Remember the day we met
It's painful for me
Because nobody wants to die too fast
Remember a day we dreamt
It's painful for me
I could see your face
I could hear your voice

Song for the reluctant heroes
Oh Give me your strength
Our life is so short
Song for the reluctant heroes
I wanna be brave like you
From my heart