Friday, July 27, 2012

Perpaduan dan Politik ? Hmmmm . . . .

Aigoo . . . . acano nak capai perpaduan kalo lagu ni kita bertengkaq ???

Residensi TSJ , pada pendapat saya , agak urgghhh.

Kau orang PAS ?? Blah blah ! Sini kawasan UMNO !
Kau orang UMNO ?? Kau ni penyokong kafir !! (Astagfirullah . . .)
Kau orang DAP ?? Kau orang PKR ?? Kau orang tu , kau orang ni~

Halo everybody~ please check any formal letter form and you will NOT see any politician belief provided there.
Why la everybody around me acting so bad ?!

Satu benda yang kurang dalam sikap orang Malaysia ialah syukur.
Cube belajar bersyukur . . . bersyukurlah yang memegang tampuk pemerintahan ni masih lagi orang Melayu dan masih lagi beragama Islam.
Macam mana kau tau dia Islam ??? Dia minum arak ! Dia hisap rokok !
Derpp . . . . macam mana kau tau dia minum arak ? Kau bodyguard dia ke ?
AKU TAU LAA! Orang cerita !

Ni penyakit orang kita. Orang cerita , kita sebar.
Padahal cerita tu entah sahih entah tidak. Wake up , Malaysian and change your mindset.

Sedarkah kita bahawa kita terlalu taksub dengan hal ehwal politik ? Sedangkan kita tak terpikir untuk menjadi insan yang LEBIH HEBAT berbanding orang lain.
Kita dah tau orang tu kekurangannya macam ni dan kita dah nampak kesannya. Tetapi kenapa kita tak mahu mengubah diri kita dahulu ??



If you want to change the world , please change yourself first.

Kau kata Datuk A tak solat , Datuk B tak puasa , Datin C tak bertudung ; tapi kau tengok tak diri kau macam mane ?
Yes ! Maybe you're perfect ! You solat , you puasa tapi mulut you tak terjaga. Mengata , mengumpat orang sana sini . Lagakan sesama bangsa. Timbulkan pertengkaran.
There is something wrong with you.
Bukan nak kata amalan you tak diterima tapi ada la yang cacat cela dengan ibadah you. Perbetulkanlah.

Tak salah nak menyibuk dalam hal ehwal politik tapi percayalah , kita taktau cerita sebenar di sebalik akhbar !
Saya pernah berada dalam posisi yang ter-tabir. Dan saya tahu permainan mereka.
Sebab tu saya rasa orang yang taksub dengan politik ni sangat BODOH.
Why ??
Sebab awak taktau cerita sebenar dan awak mereka cerita dan awak sebarkan cerita.
Tahniah !

Biarlah kita ambil tahu sekadar tahu . . . banyak lagi benda lain yang kita boleh buat selain daripada bermusuhan kerana politik.
Sedih tengok rakyat Malaysia berpecah belah dan mengamalkan sifat perkauman.
Serupa seperti zaman jahiliyah yang mengamalkan sifat assabiyah. Nauzubillah . . . .

Bukankah lagi bagus sekiranya kita jadikan meja bulat rukun tetangga sebagai medan ilmu ?



Bukankah lagi bagus kita jadikah masjid sebagai medan ibadat dan usrah / perkongsian ilmu ?



Bukankah menjadi tugas kita untuk mengindahkan Bumi dengan keutuhan silaturrahim dan keteguhan ilmu ??

Wednesday, July 18, 2012

-deepdeepsigh-

‎-sigh- . . . .Malaysians are lack of manners .

Everyday , without single exception , we will face hundreds of customers and about 65% of them are rude.
Sorry to say but most of them are Chinese.
And compared to 3 major nation , only Indian customers have a nice attitude.
See ? I'm a Malay and to see this kind of situation everyday , you know , kinda like lost a pride to be one.
Mostly team members are Sabahan and they are always claimed as Indonesian by customers , which make them to get insulted by other nations.
I have faced many situations where customers did a wrong order and they yelled back and try to raise everybody's anger.
Now you know why some KFC worker beat customer~ thank you.

Instead of humiliating yourself , why don't you speak nicely and I can make a change for it ?
Easy maa~ !
I was once got an Indian customer who seems grumpy but actually he's a nice person and he being friendly with all of team members.
And a Chinese lady who is a regular customer and sometimes she complaint about our work quality but in a nice manner.
There is also a Malay couple who make jokes with us and did cheer us up with their very-very-very delightful attitude !
See ?
When you do good things to others , people will never keep it in hatred.
People will remember it as a good memory.

And more thing , please be nice to all people.
'Seek for resemblance , forget the dissimilarity'

Monday, July 16, 2012

Up-on Revival

Bliss.

One word to describe my condition now.

I was blesses with strength and uniqueness , however , my emotion is beyond my rationality.

I was wrong for act like that but it is for everybody's good.
Either make things worsen or make things settle for good , I've hurt many people around me.
Sorry , friends =')

Somehow I started to accept this fate as one of my fault , which is for my failure , and my reason to stay strong.

I still remember this kind of situation when one of my friends who failed to get the result and she was down for days , as I could remember.
But now , she is standing higher than me , studying far from me , and better than me.
She , was the girl who claims her future to be nothing , and now she is studying abroad to be one of medical team in Malaysia.
I'm proud of you , mah sister !

And I believe , I could hold the same miracle , as long as I keep fighting for it.

I won't remember 'Give Up'

I won't remember 'Retreat'

I won't remember 'Tired'

To be like them , I have to stay strong and be stronger than them !


Perhaps I will continue my study in Diploma level~ oh well , I am not capable for Degree level =)

Perhaps I will stay there with my current job and teach English. I can take another MUET to improve my level.
It is my honour to help others when people need it ;D

Just now I know , my capability is different than others.
And they don't have my abilities.

I am me . And that's make no difference . Proud to be me ! . . . for this meantime =P

ANasTaSya's Post :

Saya dah ingat apa yang saya nak post sebenarnya . . .

'Sukar untuk kita bersyukur bila kita sibuk memikirkan diri sendiri . Tetapi apabila kita memandang sekilas ke arah orang yang kurang bernasib baik daripada kita , orang yang jauh lebih teruk daripada kita , dan kita memikirkan perihal diri kita ; alangkah indahnya jika kita mengucapkan syukur walaupun untuk secebis nikmat yang kita rasai !'

Sesiapa pun kita , bersyukurlah ! Kerana setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya .
Dan setiap ujian yang Allah berikan , setiap satunya pasti memiliki keputusan yang terindah ~ wallahualam .

Friday, July 13, 2012

I asked for Unifi on 3rd Feb 2011 and I got them on 2012~ take such a long time to fulfill the wish =P
Kesian mama ngan abah . . .  dapat anak bodoh bengap macam ni.

Yelah~ kawan-kawan seperjuangan dapat Psikologi kat UTM , Law kat UKM . . . .tapi aku ?
'Dukacita dimaklumkan bahawa anda GAGAL'
Sial . Takkan la kulinari pun aku tak layak masuk =='

Sengaja aku taknak angkat call yang masuk. Sengaja aku biarkan mesej masuk dan terus delete tanpa dibaca. Sengaja aku tak inform mama ngan abah pasal hari ni. Sengaja.

Bila aku balik dari kerja , mama cakap cousin dapat Psikologi UPSI. Ah lantak la ! Memang kau pandai ! SPM 7A ! Awek pun budak INTEC !
Aku ni ?? SPM 4A je ! English je harap gempak kononnya jadi contoh among Selangor ! Ingat dapat masuk Asasi Law UITM tu aku bahagia ke ??
TERHINA AKU RASA BILA KAWAN KAWAN YANG SELALU TEMAN AKU STUDY , SELALU TEMAN PERGI MAKAN , SELALU TEMAN MANDI , SELALU JAGA MASA SAKIT DAN SEBAGAINYA ; BERJAYA TAPI AKU GAGAL !!

Gagal . Boleh paham tak ? Korang tak paham sebab korang berjaya.
Korang tak paham sebab korang bukan repeater.
Ye , aku repeater. Why ? Problem ?

Tujuan aku bekerja pun sebab aku nak rendahkan diri dan ingatkan diri aku bahawa aku ni manusia hina kerana BONGKAK DAN BONGOK semasa jadi pelajar undang-undang dulu.

Eh tolonglah ! Dapat masuk sambung English pun aku dah bersyukur Alhamdulillah laa. . .  tak payah nak gagalkan anak orang. . . .

Tadi aku betul - betul tak dapat kontrol emosi aku. Sibuk saudara aku datang nak jadi saksi kejayaan aku tapi sedarkah anda bahawa anda menjadi saksi keGAGALan saya ? Sekian terima kasih. Boleh la balik bagitau semua saudara mara yang Tasya gagal.
Ye , Tasya suka. Silakan~

Sebelum aku bentak-bentak dan naik darah , aku terus masuk dalam bilik dan bukak laptop.
Sebak kau tau tak ?
Nyaris-nyaris saudara aku nampak result UPU kat komputer tadi. Sebab taknak maki dia la aku terus masuk dalam bilik.
Elok je abah masuk dalam bilik , dia terus cakap " Along berjaya ke , along gagal ke , along tetap anak abah."
Lagi la hebat aku menangis.
Luluh hati aku.
Kesian mama dengan abah.

Takpelah kalau Allah nak uji aku macam ni . . .  mungkin ada yang lebih baik atau mungkin ni pengajaran sebab terlalu bongkak.
Maafkan along , mama. Maafkan along , abah.