Sunday, December 23, 2012

Thursday, December 13, 2012

So today I spent most of time in police station , helping them in simultaneous lineup session .

And ya know~ having a guy who looks like Song Joong-ki or Kim-bum really confusing me much . What is your crime , my dear~? Did you just killed women without intention ?
Nuh-uh , you killed me too . You killed my eyes . WHY ARE YOU SO CUTEEEE ?!! XD

Sunday, August 26, 2012

It Is Okay . . .


Ahh . . . sekali lagi hari ‘LaranganBukakFacebook’ tiba . . .

Ia hanya akan berlaku apabila aku tak dapat join mane-mane event yang aku nak join.
Contoh hari ini ; Animangaki .
Damn lerr . . .  I gotta make a choice between Asaban , Animangaki , Bon Odori and Comic Fiesta .
And so damn sh*t I choose CF !!!
I am sooooooo angry !!!! HUH !!!

But it’s okay . . . I am mentally retarded , well , normally , and let’s kick a start at the point where I should go to sleep but I refuse to .
I need someone to talk.
But it’s okay~ I have a blog. So I post . And I talk via writing 8D
Imma genius and I know it XDXD

Work work work~ why must the time ticks fast ?
I am still working , and still working on the final paper , and still working on the plan , and still working on my life .
I am so unfusionable , truly said . Love ; Tasya .

-bangs head , slowly repetitious- Hate Law . Hate Law .
Why am I so damn idiot for not deny the offer ?
Because my family and big family and another big family BELIEVE that this lowlife person can break a leg in legal field.
So damn unlucky I wasn’t and I even failed in one test .
For various things in the world , I NEVER ASK TO COME BACK .
I never ask to come back .
I never ask for repeating any paper.
Truly said , being there just make me a slave of knowledge .
How poor I was for fighting initially with irresistible wants~




But it’s okay . . . . I’ve tried to run away for 5 times and now by hook or by crook , I have to put this journey to an end .
The hatred journey .
Forever and ever , this will be my story of failure to be the real legal novice .



Thursday, August 23, 2012

Hi .

Plain .

I have a lot of ideas and things to write but I don't have time .
I don't know how to start.
And I am afraid that my words my kill others o__o


Hmm <3 nice="nice" p="p" quote="quote">

Friday, July 27, 2012

Perpaduan dan Politik ? Hmmmm . . . .

Aigoo . . . . acano nak capai perpaduan kalo lagu ni kita bertengkaq ???

Residensi TSJ , pada pendapat saya , agak urgghhh.

Kau orang PAS ?? Blah blah ! Sini kawasan UMNO !
Kau orang UMNO ?? Kau ni penyokong kafir !! (Astagfirullah . . .)
Kau orang DAP ?? Kau orang PKR ?? Kau orang tu , kau orang ni~

Halo everybody~ please check any formal letter form and you will NOT see any politician belief provided there.
Why la everybody around me acting so bad ?!

Satu benda yang kurang dalam sikap orang Malaysia ialah syukur.
Cube belajar bersyukur . . . bersyukurlah yang memegang tampuk pemerintahan ni masih lagi orang Melayu dan masih lagi beragama Islam.
Macam mana kau tau dia Islam ??? Dia minum arak ! Dia hisap rokok !
Derpp . . . . macam mana kau tau dia minum arak ? Kau bodyguard dia ke ?
AKU TAU LAA! Orang cerita !

Ni penyakit orang kita. Orang cerita , kita sebar.
Padahal cerita tu entah sahih entah tidak. Wake up , Malaysian and change your mindset.

Sedarkah kita bahawa kita terlalu taksub dengan hal ehwal politik ? Sedangkan kita tak terpikir untuk menjadi insan yang LEBIH HEBAT berbanding orang lain.
Kita dah tau orang tu kekurangannya macam ni dan kita dah nampak kesannya. Tetapi kenapa kita tak mahu mengubah diri kita dahulu ??



If you want to change the world , please change yourself first.

Kau kata Datuk A tak solat , Datuk B tak puasa , Datin C tak bertudung ; tapi kau tengok tak diri kau macam mane ?
Yes ! Maybe you're perfect ! You solat , you puasa tapi mulut you tak terjaga. Mengata , mengumpat orang sana sini . Lagakan sesama bangsa. Timbulkan pertengkaran.
There is something wrong with you.
Bukan nak kata amalan you tak diterima tapi ada la yang cacat cela dengan ibadah you. Perbetulkanlah.

Tak salah nak menyibuk dalam hal ehwal politik tapi percayalah , kita taktau cerita sebenar di sebalik akhbar !
Saya pernah berada dalam posisi yang ter-tabir. Dan saya tahu permainan mereka.
Sebab tu saya rasa orang yang taksub dengan politik ni sangat BODOH.
Why ??
Sebab awak taktau cerita sebenar dan awak mereka cerita dan awak sebarkan cerita.
Tahniah !

Biarlah kita ambil tahu sekadar tahu . . . banyak lagi benda lain yang kita boleh buat selain daripada bermusuhan kerana politik.
Sedih tengok rakyat Malaysia berpecah belah dan mengamalkan sifat perkauman.
Serupa seperti zaman jahiliyah yang mengamalkan sifat assabiyah. Nauzubillah . . . .

Bukankah lagi bagus sekiranya kita jadikan meja bulat rukun tetangga sebagai medan ilmu ?



Bukankah lagi bagus kita jadikah masjid sebagai medan ibadat dan usrah / perkongsian ilmu ?



Bukankah menjadi tugas kita untuk mengindahkan Bumi dengan keutuhan silaturrahim dan keteguhan ilmu ??

Wednesday, July 18, 2012

-deepdeepsigh-

‎-sigh- . . . .Malaysians are lack of manners .

Everyday , without single exception , we will face hundreds of customers and about 65% of them are rude.
Sorry to say but most of them are Chinese.
And compared to 3 major nation , only Indian customers have a nice attitude.
See ? I'm a Malay and to see this kind of situation everyday , you know , kinda like lost a pride to be one.
Mostly team members are Sabahan and they are always claimed as Indonesian by customers , which make them to get insulted by other nations.
I have faced many situations where customers did a wrong order and they yelled back and try to raise everybody's anger.
Now you know why some KFC worker beat customer~ thank you.

Instead of humiliating yourself , why don't you speak nicely and I can make a change for it ?
Easy maa~ !
I was once got an Indian customer who seems grumpy but actually he's a nice person and he being friendly with all of team members.
And a Chinese lady who is a regular customer and sometimes she complaint about our work quality but in a nice manner.
There is also a Malay couple who make jokes with us and did cheer us up with their very-very-very delightful attitude !
See ?
When you do good things to others , people will never keep it in hatred.
People will remember it as a good memory.

And more thing , please be nice to all people.
'Seek for resemblance , forget the dissimilarity'

Monday, July 16, 2012

Up-on Revival

Bliss.

One word to describe my condition now.

I was blesses with strength and uniqueness , however , my emotion is beyond my rationality.

I was wrong for act like that but it is for everybody's good.
Either make things worsen or make things settle for good , I've hurt many people around me.
Sorry , friends =')

Somehow I started to accept this fate as one of my fault , which is for my failure , and my reason to stay strong.

I still remember this kind of situation when one of my friends who failed to get the result and she was down for days , as I could remember.
But now , she is standing higher than me , studying far from me , and better than me.
She , was the girl who claims her future to be nothing , and now she is studying abroad to be one of medical team in Malaysia.
I'm proud of you , mah sister !

And I believe , I could hold the same miracle , as long as I keep fighting for it.

I won't remember 'Give Up'

I won't remember 'Retreat'

I won't remember 'Tired'

To be like them , I have to stay strong and be stronger than them !


Perhaps I will continue my study in Diploma level~ oh well , I am not capable for Degree level =)

Perhaps I will stay there with my current job and teach English. I can take another MUET to improve my level.
It is my honour to help others when people need it ;D

Just now I know , my capability is different than others.
And they don't have my abilities.

I am me . And that's make no difference . Proud to be me ! . . . for this meantime =P

ANasTaSya's Post :

Saya dah ingat apa yang saya nak post sebenarnya . . .

'Sukar untuk kita bersyukur bila kita sibuk memikirkan diri sendiri . Tetapi apabila kita memandang sekilas ke arah orang yang kurang bernasib baik daripada kita , orang yang jauh lebih teruk daripada kita , dan kita memikirkan perihal diri kita ; alangkah indahnya jika kita mengucapkan syukur walaupun untuk secebis nikmat yang kita rasai !'

Sesiapa pun kita , bersyukurlah ! Kerana setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya .
Dan setiap ujian yang Allah berikan , setiap satunya pasti memiliki keputusan yang terindah ~ wallahualam .

Friday, July 13, 2012

I asked for Unifi on 3rd Feb 2011 and I got them on 2012~ take such a long time to fulfill the wish =P
Kesian mama ngan abah . . .  dapat anak bodoh bengap macam ni.

Yelah~ kawan-kawan seperjuangan dapat Psikologi kat UTM , Law kat UKM . . . .tapi aku ?
'Dukacita dimaklumkan bahawa anda GAGAL'
Sial . Takkan la kulinari pun aku tak layak masuk =='

Sengaja aku taknak angkat call yang masuk. Sengaja aku biarkan mesej masuk dan terus delete tanpa dibaca. Sengaja aku tak inform mama ngan abah pasal hari ni. Sengaja.

Bila aku balik dari kerja , mama cakap cousin dapat Psikologi UPSI. Ah lantak la ! Memang kau pandai ! SPM 7A ! Awek pun budak INTEC !
Aku ni ?? SPM 4A je ! English je harap gempak kononnya jadi contoh among Selangor ! Ingat dapat masuk Asasi Law UITM tu aku bahagia ke ??
TERHINA AKU RASA BILA KAWAN KAWAN YANG SELALU TEMAN AKU STUDY , SELALU TEMAN PERGI MAKAN , SELALU TEMAN MANDI , SELALU JAGA MASA SAKIT DAN SEBAGAINYA ; BERJAYA TAPI AKU GAGAL !!

Gagal . Boleh paham tak ? Korang tak paham sebab korang berjaya.
Korang tak paham sebab korang bukan repeater.
Ye , aku repeater. Why ? Problem ?

Tujuan aku bekerja pun sebab aku nak rendahkan diri dan ingatkan diri aku bahawa aku ni manusia hina kerana BONGKAK DAN BONGOK semasa jadi pelajar undang-undang dulu.

Eh tolonglah ! Dapat masuk sambung English pun aku dah bersyukur Alhamdulillah laa. . .  tak payah nak gagalkan anak orang. . . .

Tadi aku betul - betul tak dapat kontrol emosi aku. Sibuk saudara aku datang nak jadi saksi kejayaan aku tapi sedarkah anda bahawa anda menjadi saksi keGAGALan saya ? Sekian terima kasih. Boleh la balik bagitau semua saudara mara yang Tasya gagal.
Ye , Tasya suka. Silakan~

Sebelum aku bentak-bentak dan naik darah , aku terus masuk dalam bilik dan bukak laptop.
Sebak kau tau tak ?
Nyaris-nyaris saudara aku nampak result UPU kat komputer tadi. Sebab taknak maki dia la aku terus masuk dalam bilik.
Elok je abah masuk dalam bilik , dia terus cakap " Along berjaya ke , along gagal ke , along tetap anak abah."
Lagi la hebat aku menangis.
Luluh hati aku.
Kesian mama dengan abah.

Takpelah kalau Allah nak uji aku macam ni . . .  mungkin ada yang lebih baik atau mungkin ni pengajaran sebab terlalu bongkak.
Maafkan along , mama. Maafkan along , abah.

Sunday, June 24, 2012

3 Hours Non-Stop Cryingg !!!

Whatever happen to my hamsters after this , it is partly my fault and 'from Allah it comes , to Allah it goes'.

Even if my cat can speak and explain , I will try to understand that it is nature call for Tom and Jerry.
Currently weeping for both hamsters . . . .
-6:56pm


Aku tak percaya yang aku dah tanam hamster aku tadi .

Quite unbelievable that Tiny is dead. And Kecik is sleeping with pain. 

I can't stop from searching its heartbeat and keep on praying for its life. . . . when we rescued Tiny from Bugsy's , it was hardly breathing and I still keep Kecik on my palm for treatment after Bugsy's attack. It was so horrible and terrifying !
I can't stop crying while screaming for Tiny to stay alive . Then my mom yelled at me for behave like that and she remind me about Allah.
I was so terrifying for thinking what will happen next and I was afraid that for my behaviour , miracle won't happen.
At the moment when I recite Al-Fatihah , with drops of tears , it look at me with a pair of eyes that told me to smile and let it go. . . .
Then we put Kecik and Tiny together so at least , before one of them go , they will spend their time together. It was so horrible . . . . seriously horrible.
At the second time I recite Al-Fatihah , I can feel that Tiny will go away.
For the second thought , why didn't I recite Ayatul Kursi ?? Why didn't I recite Selawat Shifa' ?? It was so horrible . . . . in many way.

Maybe Bugsy wants to put Tiny back into the cage but------NONONONO IT'S NATURE CALL !!!!
THAT IDIOT WILL EAT MY HAMSTERS IN ANY CHANCE !!!!
IT'S NATURE CALL , I REPEAT !!!

I think . . . it just almost a week they're with us and now Tiny's gone.

It was so horrible and I can't stop thinking that it is partly my fault. . . .

-7:38pm


No more hamster for this meantime . I hate Bugsy in many ways . . . he attacked my hamsters and now both of them in terrifying state.
-7:41pm


Sedih .
-7:42pm


Well , I am not crying for the dead hamster.

But I cried for the one who bare the pain.

If human in pain , they can speak and tell us. But animals?? They can't speak!! They have to survive for themself!! And Roborovski is TOO TINY for that !!!

When I look at Kecik and how it try to treat itself . . . reach for food. . . . I will cry again and again. It is too small for that and it can bare two pains : arm and losing a friend.
And myself? I can't even bare a pain even a scratch on my hand. I cried for it.

Ya Allah , hebatnya ciptaan-Mu! Mampu berjuang untuk hidup dalam keadaan begitu.

I can't believe that it's happening and I'm afraid that I will hate my cats forever . . .

-8:00pm


Aku masih lagi menangis bila tengok hamster ni . . . .
-8:34pm


Alim - alim kucing .

I guess now I know what does it really means~

-8:47pm


Kenapa saya sayang sangat Tiny dan Kecik ?

1# Sebelum pegi keje , pagi2 tu mesti pastikan makanan diorang cukup . . . . sangkar tutup rapat . . . . air cukup dan sebagainya.
Pastu mesti main2 dengan hamster smpai sanggup lewat lebih setengah jam!

2# Sebab saya menyaksikan kasih sayang antara haiwan yang membuatkan saya rasa takjub dan terharu.
Masa tu saya OD so spend masa dengan tido je la . . . sambil tu letak hamsters tu kat sebelah. Mase hujan turun tengahari tu , punye la sejuk nak mampos smpai saya balut kaki saya dengan kain pelapik meja! (Kes malas bangun amik selimut ==')
Mase tu jugak saya perasan Kecik ni sejuk. Kesian. . . .smpai menggigil. So si Tiny ni turun gelongsor , kutip bedding pakai mulut , bawak naik atas and humban atas badan kawan dia ni. Awwwwww sho shweetttt!!!! ♥
Saya tengok je gelagat diorang~ pastu tolong letak bedding dalam rumah diorang~

3# Masa Tiny hilang , saya sorang je yang tau exact location Tiny. Sanggup saya alihkan kabinet yang penuh dengan medical books tu untuk pastikan betol tak hamster sengal tu ade kat bawah. Alhamdulillah ada =)
Sekurang-kurangnya mama dah tak sedih lepastu~

4# Saya suka tengok cara dorang makan favourite food dorang~!! Kuaci and Jagung~!! ♥

5# Saya suka tengok cara hamsters taking care of each other . . . . sangat prihatin. . .

Lepas ni dah tak dengar dah bunyi 'chit chit'. Slalunye Tiny kacau Kecik tido. Ni Kecik tido sekor-sekor. . . .dengan tangan yang dah macam cacat . . . . apapun, saya masih mahu berpegang dengan kata-kata mama yang Allah tahu apa yang terbaik untuk seterusnya . . .

-9:37pm


‎-wipe tears- Smile , come back here .
-9:39pm


Tadi pegi tengok Kecik (after 3 hours crying) , and Kecik tengah makan.
Kesian tengok cara dia makan . . . dia tundukkan badan dia and satu tangan pegang makanan , meanwhile tangan dia yg cedera parah tu dia tahan dengan kaki , so makanan tu takkan roll away~ pandai !

Dia perasan kot saya pandang dia dengan senyuman (well, before that aq asyik nangis!) kemudian dia tolak badan dia keluar dari rumah dan pegi ke sebelah tapak. Untuk mudahkan dia yg dah tak okay , saya pindahkan air ke atas. Bila tengok dia minum tadi, sebak kejap dada ni.
Sedih tengok keadaan tikus kecik ni . . . . masih berupaya untuk berjuang demi hidup tapi aku??
Bila dia masuk balik dalam rumah untuk sambung tido , saya tengok dia tido terlentang smbil menggigil.
Sedih tengok. . . .tapi saya rasa Kecik mesti lagi sedih tengok tuan dia menangis. . .

It's okay Kecik~ I will buy a lot of jagung until you recover! Then I will buy you a new friend 8D

-10:02pm



I can't believe I've cried for 3 hours non-stop and now I'm having a bad headache >.<''
-11:33pm

Sunday, June 10, 2012

Cosplay Plans . . . .again????

Haha~ sangat kelakar bila hati saya mula tergerak untuk cosplay ~

Saya masih lagi nak ikut plan cosplay yang pertama ----- Madame Red


Sebab ?
 # Kalo cosplay pakai tudung pun , da kompem2 hampir serupa sebab rambut Madame Red pun pendek~
# Cover my whole unglorious body~
# Can use this costume for any event such as dinner etc etc etc
# Miss Angelique almost assemble me much~

Lagipun , da ramai kawan-kawan saya yang cosplay pakai tudung.
The first cosplayer who gradually open my mind to be extremely creative is Kak Azi .
She cosplayed as Unohana Retsu and she wear hijab.
Still assemble Uno-chan that much !

And the latest AFA , they got 2 cosplayers :Hatsune Miku & ANBU Ninja: wearing hijab.
Still look like Hatsune-chan and Miss Ninja.

So ? Why must I spend so much money for wig , costume and make up??
I can make my own~ can renovate anytime lerr.

So okay~ my plan has changed because if I continue my decision to be Madame Red , I would be extremely sad.
(Being Miss Angelique hold too much bittersweet memories for me. . . .)

Idea Pertama : Onmyouji



Hihi! Smart kann???
Lawa sangat~~~ oh ya , memang nak jadi Onmyouji yang sebijik macam ni !
Tapi pakai tudunggg =P

However , it's kinda risky to do this sebab takot orang kata----------- haduih . . . . >""<;

Idea Kedua : Fatal Frame Ghost

ONIBABAAAAA!!!!! BAHAHAHA!!!!

Hahahaha!!! Costume hampir sama dengan costume Onmyouji so takde la waste sangat.
Yang ni pun pakai topeng~ cuma nak buat rambut mengerbang tu . . . . .hmmm. . . . takpe takpe , tolak tepi jap.

Idea Ketiga : BLOODY LOLITA

. . . . .errr . . . . banyak cost kat baju. REJECT!

Idea Keempat : Mimi Tachikawa

Hoho chara Digimon yang menjadi kesukaan saya sampai sekarang~!!
Minah gedik tak bertempat ni kadang-kadang mengingatkan saya pada diri sendiri.

Sketch Sketch~~



Hmmm. . . .Digimon . . .  rindu betul dengan anime ni.

Dulu balik dari sekolah je terus siapkan kerja sekolah sebab nak tengok Digimon.
Lepastu keluar main dengan kawan-kawan , kitorang mesti berlakon balik~~~ hahaha!!



Haish~ zaman Digimon dengan Pokemon~ rindu sungguh laa =)

Okay la , ni je kot , hidung dah berair ni ~ mate da pedih~ esok nak bangun awal untuk solat Subuh then pegi bank then gi meeting ~ what a life !

Nite friends

Wednesday, June 6, 2012

Agama dan Politik ? Urghh...


Bila orang cakap pasal Irshad Manji dan bukunya , hanya satu saja pertikaian saya : 'Siapakah dia yang ingin berbicara tentang Allah SWT??'

Sedangkan kita yang lahir sebagai Muslim pun belum tentu kenal Allah SWT sepenuhnya. Nak bercakap tentang kebebasan dan sebagainya , even in religion has its own limitation.
Rasulullah SAW pun mengajar kita supaya makan tidak berlebihan , tidur tidak berlebihan , berhibur pun tidak berlebihan.

Begitu juga dengan hak kebebasan bersuara. Kita ada hak tapi kita juga ada limitasi untuk kebebasan itu.
Kenapa rakyat Malaysia tidak boleh berfikir secara kritis dan inovatif??
Kenapa rakyat Malaysia suka mendengar dan menyebar tetapi tidak suka mengkaji??
Sudah tahu salah tetapi masih lagi hendak menegakkan benang yang basah !
Politik , politik la! Jangan kaitkan agama yang suci dan jangan memecahbelahkan perkauman !

Lagi satu , maaf kalau ada yang tersinggung , saya hendak menegaskan bahawa TIADA ISTILAH LESBIAN / GAY / BISEKSUAL MUSLIM.
Nauzubillah min zalim . . . memang tak ada.
Malah dalam Al-Quran sudah menjelaskan akibat daripada perbuatan di luar tabii ni.
Kenapa kita masih lagi nak buat apa yang dilarang??

Umat Islam masih lagi dengan sikap 'dengar dan sebar' tanpa mengkaji terlebih dahulu.
Tuntutlah ilmu untuk perubahan yang cemerlang.
Itulah yang dituntut dalam wahyu pertama baginda Rasulullah SAW.

#Berfikir secara kritis dan inovatif#

Monday, May 7, 2012

Apa kata. . . .dan saya kata. . . .

Di sini, saya sebagai rakyat Malaysia ingin memberi cadangan yang bernas dan mungkin disukai oleh semua orang~

 Apa kata dalam tempoh 5 tahun, kita tamatkan perkhidmatan PDRM dan semua police department~ kita tengok macam mana rakyat Malaysia nak survive dengan ketiadaan orang-orang yang bertungkus lumus menjaga keamanan negara kita selama ni.
Bila ada pencuri masuk rumah, kita biarkan ahli rukun tetangga yang uruskan.
Bila ada rompakan bersenjata di bank, kita biarkan accountants yang comel dan macho uruskan mereka.
Bila ada kerosakan trafik, kita biarkan pemandu jalanraya yang menentukan jalan mereka.

Apa kata dalam tempoh 5 tahun, kita beri parti-parti lain menguasai pentadibiran. Kita tengok kehebatan mereka memimpin dan mengubah yang tersurat.
Siapa kata parti-parti itu semua tak hebat? Kalau tak hebat, mereka tak akan jadi ahli politikus. Mungkin mereka akan jadi kerani atau jurutera TNB. Siapa yang tahu~?
Dalam tempoh 5 tahun, pastikan TIADA SATU PUN KORUPSI yang berlaku. Terima kasih.
Dalam tempoh 5 tahun, pastikan rakyat mendapat KEADILAN SEPENUHNYA. Terima kasih.
Kalau kerani dapat elaun RM3000, orang miskin pun kena dapat RM3000 dan orang sederhana kaya pun dapat RM3000. Barulah adil dan saksama~ well, if you know what I mean.

Apa kata dalam tempoh 5 tahun, kita tamatkan cukai yang dikatakan menyusahkan rakyat.
Makan kat McD, KFC, tak payah bayar cukai. Biar kerajaan tak ada duit untuk buat BR1M yang diminta-minta dan ditagih-tagih oleh semua orang.
Lalu tol highway tak payah bayar cukai. Buat jammed jer! Biar jalanraya tu semua berlubang, berlopak sebab kerajaan tak ada duit cukai untuk baikpulih jalan.

Apa kata dalam tempoh 5 tahun, kita ikut jer cakap rakyat. Kita habiskan semuanya untuk benda tak berfaedah.
Rakyat nak pendidikan percuma! Okay~ bagi pelajar peluang untuk belajar!
Pelajar pun belajarlah dengan mudah sambil berkata " Ahh~ lantaklah aku nak belajar ke taknak. Bukan mak bapak aku kena biayai pengajian aku. Aku dapat belajar pun secara free. Lepas ni nak amik course AnD pulak. Alaa~ free je bai !"
Hmm. . . .menarik.
Lantas kita melahirkan golongan muda yang TAK RETI BERUSAHA dan TAK TAHU ERTI SUSAH MENCARI DUIT.
Rakyat nak mengundi secara adil! Apa kata bagi saya jer yang handle cabut undi tu? Saya adil what :P

Apa kata dalam tempoh 5 tahun, kita lihat implikasi.
 Kita lihat pro dan kontra.
Kita lihat dan lihat dan lihat!
Apakah janji dan perjuangan dahulu setanding dengan yang semasanya?
Kita lihat. . . . .

__________________________________________________________

Inilah yang bermain di fikiran saya hampir saban hari.

Pada pendapat saya, kenapa kita nak sibuk dalam urusan mereka?
Nak cakap pasal keadilan, kita ni adil sangat ke??
Nak kata kerajaan merasuah, kita sedar tak yang kadangkala tindak-tanduk kita pun ada unsur rasuah?
Nak kerajaan macam Bani Umaiyah, Bani Abbasiyah (Maaf, ini apa yang saya dengar daripada pakcik-pakcik kedai kopi)

Tolong bukak balik buku sejarah dan teliti dalam senarai pemerintah kerajaan Bani Abbasiyah, BERAPA NAMA yang disebut sebagai pemimpin terunggul dan dikenang rakyat???
Satu nama : Harun Al-Rasyid
Dan puteranya : Abdullah Al-Makmun


Semua orang bercakap tentang niat Bersih 3.0
Nak tanya satu je. . . .kenapa tindakan tidak selari dengan niat?
Macam buat konsert amal. Namanya konsert amal tapi dalam konsert tu ada nyanyian rock, pop. . . .benda yang ternyata melalaikan tapi tetap namanya konsert amal.
Pendek kata, niat tidak menghalalkan cara.
Ikut agama, konsert atau benda-benda yang melalaikan ni haram tau.
Tapi saya malas nak cakap banyak sebab saya suka blogging dan blogging ni pun boleh jadi melalaikan. . . 

Kesilapan rakyat Malaysia cuma satu saja : Pemikiran kritis

Unable to think further. Unable to think about pro and cons. Unable to think the implication of an action. 

Yang kita tahu cuma menyalahkan orang lain.
Kita tak ada inisiatif untuk menunjukkan yang mana satu baik dan mana satu buruk.

Bila kerajaan menapis siaran, kita kata kerajaan takut, kecut.
Sedar tak anda bahawa negara Malaysia sekarang dicap sebagai salah satu negara yang tidak selamat untuk diduduki dan dikunjungi?
Akibatnya, sektor pelancongan kita akan merudum. Bila sektor pelancongan merudum, industri perhotelan akan mengalami kerugian lantas kempen Cuti-Cuti Malaysia akan menjadi tarikan dalam kalangan rakyat Malaysia. (Yelah, dah takde pelancong nak mai. Hang nak cakap apa lagi??)
Dan pada masa itu, ramai pekerja hotel, chalet dan resort akan berhenti bekerja. Secara tak langsung, kita akan mengalami kenaikan kadar penganggur dalam jangkamasa yang ringkas. (UE)
Bukan itu je, Malaysia dianggap dah tak selamat. Kadar jenayah mestilah sedang meningkat. Pentadbiran dikatakan kucar-kacir. Maka, jangan terkejut kalau tengok banyak kes penyeludupan dadah dan import eksport haram berlaku.
Kongsi gelap ni akan mencari kawasan yang sesuai untuk menunaskan perniagaan mereka. It's business. And you should know the method.

Berfikir jauhlah, rakyat Malaysia~
janganlah dengar cerita satu pihak. Dengarlah kedua-duanya. Kajilah. Tak rugi apa pun. Untung lagi dapat paham macam mana politik negara kita berfungsi~

"Asalkan Malaysia ni aman damai, saya sudah cukup bersyukur."


*Post kali ni merupakan permintaan rakan-rakan saya yang sudah meluat dengan isu ini semua. Sekadar luahan hati kami. Sekian. . . .*

Monday, April 2, 2012

Rigid Timeeee 8DD

Oh yeah~ my life as a pre-degree student has over.

And now I am back with uncompleted works~~

Too much drama , energy and patience . . . . . I'm restless "OTL

Well, I am busy with my dad's company.
Too many things happen when I left the company.
And I just know that. . . . .his company is no longer known for his name. . . .

It's a shocking and disappointing news. I am upset with the tragedy.
So, Law is the only thing to raise his name again.
I have to be the best among the best. . . .hwaiting !!!

So I have to work 8DD

Deerrrrppppppp I hate KL !!!

Living in the middle of the city doesn't cost you anything than loss.

Guess that. . . . today is my lucky day~
I got an offer from KFC~ then an offer to provide English tuition for children~ and writer 8DD

I HAVE ALWAYS WANTED TO BE A WRITERRRRR XDXDXD

I hate speaking , actually so I had always wondering. . . . what the heck am I doing in legal field ?

Whatever it is , hopefully all of us will appreciate the time that keep on moving (without waiting).
Remember to keep moving and make up your mind so you won't loose the time.

Hold it tight~!!!

Sunday, March 25, 2012

I am unhappy lady , and yes , I know it ♥

My posts for today~~~~~ mood: anger

‎-becomes unhappy after reached my room.-

=___= I hate my current room. Never ask why. Can't wait to leave~!! One day left !!!


I wonder what kind of ending will I have if I still hold such grieves towards intelligence~

Whatever it is , I know I can't stay alive as poker face. . . .


If the ending is not as happy as Wonderland ~ see me nowhere :)


If only I can say. . . ." Can you please lower your volume ? If you need a room , then please go to gazebo or friend's instead. "

=______= #Each of your words distracted my notes !!#


Maybe I should learn how to manage my manner in virtual =='

Oh, why ? Is it a part of netiquettes ? I realised that more I care about others , more they will act devil towards us.
Shouldn't they learn to hold themselves too ?
So, why ONLY me who necessary to do that ?

If the ending is bad , yes I know, it's my failure to hold what had haunted me for years.
Yes , I am afraid of my own species - human.
Yes , yes , gives a bad thought about myself~ I'm fantasizing of better world~ but sooner or later , everything will disappear.
Just like what happen years ago~

So I just don't give a care about it~ it's a good me, right ?


Tell me , what's left for being happy eternally ?


Want to be a lawyer for the last time ? Tomorrow ?

No~ I will wear the baju kurung which I wore on my first day here ,
the baju kurung that I wore on the day I got insulted ,
the baju kurung that I wore on the day I lose three priceless friends ,
the baju kurung that I wore on the day of my award, and ,
it will be. . . .for the last day of my commitment here :)

Then , I will decide my road. . . .like what my friends will do~


Why am I so care about myself ?

. . . . because in the end , it's you , yourself who you can totally trust.


‎-I can't study in this kind of condition. I need a room like 1034 ~ naturally fine for study.
Not with someone who keep on reciting notes and let me confuse with my lecture's note !!!!!! I NEED STUDY PRIVACY !!!!!-

Meeeehhh~ emotionally unstable~ I have to care *twitches fingers* about my friends there.

What's the point for care about others ?!???

I am so don't get it =='

Thursday, March 22, 2012

Errk~! Hukum Agama dan Minat Saya T^T

Semakin saya nak serius dalam cosplay @ costume+play, semakin banyak hukum-hukum agama yang berkaitan dengan minat saya ni...

Yang pasti, semua hukumnya bercanggah dengan apa yang saya harapkan....

Bila baca artikel ni , rasa seram sejuk pulak.

Lagipun orang kata , kalau kita terpandang atau terbaca artikel artikel agama yang membuka minda kita , tu petanda Allah SWT sayang kita.

Apa kaitan sayang dan pandang??

Kalau Allah SWT tak sayang, tak ada la kita nak perasan atau terpandang artikel sebegitu.
Takde dalil nak buktikan so anggap la priceless but worth talk eah~?

*Saya akan mengaji lagi tentang perkara ni dan tengoklah . . . kalau banyak sangat khilafnya, terpaksalah berhenti . . . kerana terpaksa ku relakan~*

Wednesday, March 21, 2012

Sweet + Bitter = AdorableWednesday :D

Konnichiwa~~~~~ :D

Hari ni banyak benda berlaku~ well, banyak sangat sampai saya rasa best jugak kalau share :)

First of all , hari ni best sebab berakhir sudah paper Social Psychology~~~ bayangkan 3 hari berderet paper kene ambik, lepas tu masa belajar tak payah cakap la. Memang timid giler!

(Tu laa...time study week sibuk main game...bila dah exam, nganga dalam dewan)

Perggghhhh demam hari tu tak sembuh lagi tau!
Dalam dewan sejuk + besar tu, SAYA la yang batuk paling kuatt !!
Siap nak termuntah segala bagai~!!

Tapi itulah~ study SocPsy malam semalam memang best la~ masa belajar SocPsy sangat kurang. Jadual semester akhir ni tak strategik =='
So memang kelam kabut banyak la~
Antara jawapan yang buat saya gelak , macam ni la bunyinya~

'In this situation, A likes B. When B has trouble, A will help B. Everytime B face obstacles, A will lend a hand. This is how the fact begin.'

'Kelley's theory is more difficult to understand than Jones and Davis's theory.'

(Terbaekk! *thumbs up*)

Okay tu , tu sumer tak penting. Dah lepas dah~

Malam tu pulak buat celebration belated birthday mummy Ina~~~ <3 br=""> Asalnya nak buat lepas habis final tapi....takut lupa so buat sekarang~

Nak jadikan cerita.....ni BANYAK LA CERITANYA !!!

*isusensitif isusensitif*

Kitorang plan nak buat surprise. So Bie and Ateh pegi keluar awal, cari kek. Since saya dah spoil pegi wish awal awal, so kene buat gedik la kononnya nak dinner sama sama ngan mummy~ rindu la katakan :)

Saya and mummy tunggu la dekat bus stop kolej kitorang. Tunggu punya tunggu punya tunggu.....satu kelibat bas pun takde.
Kitorang memang dah informed pasal event malam ni , tapi tak sangka pulak boleh bawak bahana macam tu sekali.
Geramnyerrr!!!
Sejam weih tunggu kat bus stop !! Kalau stranded kat McD takpe lagi ! Pendek kate, boleh lagi nak refill air, nak kunyah french fries~ ni kat bus stop. Sedut monoksida boleh la kot =='

Masa tu dah tak kira perempuan ke, rakyat ke, kalau dah menyusahkan ramai pihak (Weih...YDPA pun tak menyusahkan macam ni laa.....)
Prosedur keselamatan dia.....MasyaAllah ketat sungguh!
Taktau la sapa yang intend nak tembak orang dalam kolej but anything can happens right?

Tak habis habis dengan 20 minit tutup , 5 minit gerak , sejam kat situ !
Paling best masing masing dah nak give up. Saya tak payah cakap la , memang dah baran kat situ !
Orang besar tak besar ! Kalau tak reti nak hormat masa , pedulik hapa aku !!

Call teksi , pak cik tu kata jammed teruk kat roundabout.
Hamboih...kau ni YDPA ke ape???
Agak kasar bahasaku tapi itulah....kene tunggu sejam dan akhirnya, kitorang di-inform tak ada satu bas Rapid pun!!
Bak kata mummy , nampak la permainannya di situ.

Masa tu semua teksi yang lalu semua kitorang rembat. Bila orang besar tu lalu, ada yang menyampah, ada yang WAH WAH WAH <3 ada="" berdiri="" br="" gambar="" tangkap="" tegak.="" yang=""> Saya?
Duduk, pandang sinis , "Cepat la drive tu! Nak lambai lambai apanya?!? SEJAM KAT SINI BUKAN NAK TUNGGU KAU LAAA!!!"

Okay la , da dapat naik teksi , teksi tu brutal la pulak.
Eh , bukan tukar jadi Transformer eah! Pakcik tu yang brutal?

(Dia buat apa je kat kau ?!?)

Bukan la...pak cik tu tak buat ape je kat saya...
Cuma...terkejut la jugak bila pakcik tu tetibe maki ex-passenger dia tu.
Padahal sama bangsa pun =='
Dapat la sebijik 'bastard' dan 'bloody shit'.
I was like O______O;;

Rasa macam nak turun pastu jalan kaki je pegi McD.
Memang kitorang dua dah terkelu lidah time tu!
Tak mampu nak lawan cakap walaupun tambang teksi dinaikkan!
Mad fellow , bak kata Sir Alfred ;P

AKhirnya, sampai jugak kat McD.

Lepas nyanyi nyanyi , picture picture dan suap suap , kitorang mula share cerita~ alaaa macam selalu buat dalam bilik dulu :)
Masing masing dah ada buah hati~~~ aww <3 br="">
Tapi saya banyak diam. Mungkin sebab penat. Mungkin marah. Mungkin sedih~ entah la tapi yang penting saya lapar sangat time tu XD

Pastu dah habis celebration, kitorang pun jalan kaki.....melintasi bas-bas daripada universiti lain yang datang event penting + mulia tu.
Nak jadikan cerita pelik ni jadi best , kitorang perasan takde satu pun bas rapidKl kat situ ~.~

So kitorang buat keputusan untuk balik jalan kaki....

Ingatkan 4 orang je. Rupa - rupanya akak akak degree join sekali~ best siott!!
Pastu gaduh pulak saya dengan Bie pasal jalan. Haish~ gaduh gaduh sampai jugak~ tapi saya memang dah biasa cari gaduh dengan Bie :)
Since bilik lama lagi kot kitorang memang macam magnet N + N.

Pastu mula kitorang lintas jalan macam anak ayam (Comel je ((: ) dan tangkap gambar ramai ramai.
Tak sangka pulak dorang sampai menyampah tengok banner tu.
Okay , saya pun =='

Paling tak boleh blah , bayangkan betapa jauhnya main entrance tu dengan kolej kediaman kitorang.....lintas roundabout , naik bukit , turun bukit , lencong lencong , belok kiri , belok kanan , baru sampai =='

Kerja gila ? Tidak untuk Iron Ladies :P

Bayangkan betapa sakit hati bila Pajero lalu tak berenti , bas U mana ntah lalu tak berenti.
Dorang hon dan dorang jalan.
Baling batu kat cermin belakang kau baru tau ==*

Time semua tengah pasrah nak naik bukit yang tinggi dan gelap tu, ada la sebuah bas berhenti.
Bas UTHM aka Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.
I repeat, bas UTHM aka Universiti Tun Hussein Onn Malaysia !!

YA ALLAHHH!!! Time tu kitorang bersorak gembira sangat and pakcik tu punya la baik hati bagi kitorang tumpang! Sayang pakcik! Semoga Allah merahmati hidup pakcik dan keluargaaa!! Aminn!

Merasa la jugak bas universiti lain~~~dalam bas tu kitorang bonding lagi dengan akak akak degree tu semua~ cute giler kitorangg!!

Paling tak leh blah, mase turun tu tangkap gambar dengan bas tu~ memang terbaekk laa XD

Then bila dah nak sampai bilik , masing masing dah start penat~ and balik bilik masing masing :)

Sekarang di sini la saya~ menaip sambil tunggu mesin tu proses baju~~ ngantok dah ni~ papai

Tuesday, March 20, 2012

Kesilapanku dan Kebenaran. . . .

Ya Allah !!

Lepas baca artikel yang penuh informasi ni , baru saya sedar. . . . .yang saya sudah salah. . . .

We can't take it back but we can change it ;D

Friday, March 16, 2012

Demam + Exam....

Alhamdulillah.....akhirnya, berakhir sudah exam Ekonomi.... (gaya cakap macam dah abis je sumer paper ==')

Hahaha~ mau tak happy! Seminggu struggle untuk paper tu je sampai aku confuse! (Aq ni budak Law ke Business? 0__0;;)

Kemusykilan tapi ni memang preparation untuk sapa yang berminat ambil Business Law so jangan banyak merengek.

Apa yang pasti....dah LAMA tak belajar sampai tegang urat leher belakang ni! Siap boleh demam2 lagi.
Memang super stress la tu.
Dan yang menambahkan stress........aq leka sangat dengan soalan 'konon' susah dan akibatnya soalan senang melayang~~~~~ hilang 15 markah ^w^

(SHAME ON YOU!!!!!)

Well~ paper dah kene rampas so tawakkal je la...



Malam ni kenapa tak study?

Ntah la...rase macam demam je. Banyak benda berlaku dan emosi aq sangat tak stabil...

Haish...

Itulah yang terjadi bila kurang zikrullah dan kurang beribadat.
(Dah tau masih tak nak berubah ==)

Banyak benda yang aq nak ubah dan banyak benda yang aq tak puas hati dengan diri ini.
Masih jauh perjalanan untuk menjadi khalifah Allah yang berjaya.

Hwaiting !!!

Tuesday, February 28, 2012

Allah SWT Menguji Kita Kerana Dia Tahu....

Allah meguji hamba-Nya kerana Dia tahu keupayaan hamba-Nya

Bacalah.

Ambil iktibar.

Kita cepat mengeluh. Selalu. Dan kita kerap terleka. Terus terlupa.

Andai kita melihat semua masalah kita sebagai ujian Allah SWT dan kita berpegang dengan ayat 286 Surah Al-Baqarah "Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…" , nescaya kita mampu tersenyum menghadapi masalah kita.

Cuba baca hadis Rasulullah SAW , Riwayat Tirmizi

Satu ketika Nabi saw ditanya “Siapakah orang yang paling berat ujiannya?”. Maka Baginda menjawab:

“Para Nabi, kemudian orang yang seperti mereka sesudahnya, dan orang semacam mereka berikutnya. Seseorang itu akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Apabila orang itu kuat agamanya maka semakin keras ujiannya. Kalau agamanya lemah maka dia akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Maka musibah dan ujian itu sentiasa menimpa seorang hamba hingga dia ditinggalkan berjalan di atas muka bumi dalam keadaan bersih dari dosa.”

Sebenarnya , kita patut berbangga dengan diri kita kerana diuji oleh Allah SWT. Malah tahap agama kita juga diuji. Secara tak langsung, kita dapat tingkatkan amal ibadah kita. Tingkatkan keimanan kita. Tingkatkan ilmu pengetahuan kita.

Kerana Allah SWT tahu, hamba-Nya boleh mengatasi masalah ini. InsyaAllah, dengan ilmu di dada , iman di hati , Allah SWT tahu. Kerana Allah itu Maha Mengetahui.

Di saat kita diuji, memang tidak dinafikan kita akan bermulut celupar.

Hal ini kerana ia berpunca daripada sifat marah, dendam dan tidak puas hati.

Ya , saya pernah mengalami. Saya pernah memaki dan akhirnya, saya menyesal. Terlambat sudah. Dan ada yang saya tidak pernah menyesal. Kerana daripada ujian Allah SWT, saya tahu erti persahabatan dan saya tahu bagaimana memilih kawan. Matangnya saya kerana ujian Allah SWT.

Tidakkah anda semua gembira untuk melangkah kaki ke tahap yang lebih tinggi? Darjat yang lebih tinggi?

Ia seperti....melangkah daripada SMK ke MRSM seterusnya ke Matriks dan Diploma dan Ijazah dan begitulah seterusnya.

Kata ustaz , darjat manusia dinilai mengikut ilmu. Dan pengiraan ilmu bukan mengikut diploma, degree, PhD kite~ ia dikira mengikut ujian yang Allah SWT bagi.
Bagaimana kita hadapi dan bagaimana kita selesaikannya. Apakah iktibar yang kita perolehi?

Bila baca artikel ni, terbuka hati untuk senyum.
Allah SWT baru uji saya dengan manusia2 yang tidak jujur dalam pergaulan. Belum lagi yang dahsyat2.
Tapi mintak2 simpang! Nauzubillah!

Sayang lagi mak ayah... Sayang lagi keluarga.... sayang lagi saudara mara.... sayang lagi diri ini....

Friday, February 24, 2012

Annual Dinner ~:Evening in Paris:~ or AJL ??

Yeah~ finally !'

The fear of all Foundation of Law students have been resolved~!!
The fear of being ignorance by others for how we look , our appearance.....well, nama pun annual dinner. Baju kene la gempak !

That wasn't my first but yeah , it is the first time I celebrated with people who I know and be with for almost a year. In the same faculty , with the same subject and hold the same responsiblity.

Guess what is my costume~!!

# Dress from Australia~ my mom's
# Pinky shawl
# Pinky-goth-half-boot *raburabu*
# Black glove
# Pinky inner
# Inner veil
# Lacey flower *drools*

Hehe~ I was planned for cosplay~ but it turns to be exactly like the theme.

Almost all people said I look like going to Paris.
Even when I come out from the taxi , the boy said "Welcome to Paris, mademoiselle"

PEERRGGGHHH!!! Imma single lady so don't call me mademoiselle..... yes, I learned that madam is for married. And I'm purely single.

Back to the topic~~~ feel like going to class.
Dull. Emotionless. Restless.
All I think about is escape.
I tried to talk but everybody takes me seriously. Okay. Fine.

But seriously TAK SERONOK BERSORAK TANPA KAWAN KAWAN !!!!!

Everytime I cheer , Everytime I applause , I can hear them said something that not nice to hear~ huh , who cares?

All the performances best~~~~ except singing part.

Dadadadadaddadadadadadidididiididiididididududududuudududuudu~ nothing to say. Chow !

*I've make my friends mad at me. -sigh- *

Do you know that Anastasya is originatedly from Anastasia ?
Now , imagine this girl return to Paris~ the heaven of Earth , the scattered shade of grief.

Thanks to those who praised my 'Evening in Paris' costume~!! ....well, actually it's 'Evening in Harajuku' so I was kinda disappointed. But still happy :)
Sorry for behave like a child~ no explanation for that and sorry for not involve in photoshoot. ~.~

Tonight is the night to be missed and memorise~ because the night like tonight will never be replaced. . . . even in decade. Even by reunion.

Because tonight is the last formal celebration as Foundation of Law students.

Even in despair , even in hesitance , I shall recall it as memories that might fade away.
Even in ignorance , even in hatred , I shall be the demand of complete sequence.

Shall that be , shall that lose , shall thou keep in action of silence dreams. . .

Thursday, February 23, 2012

If Friendship is Measured by Facebook , then It Is Bullshit !

Ya read my statement up there??

Hahaha~ yeah. . .society nowadays have this kind of minded~ I don't know why and I don't know what the heck in their mind =.=

Why did I say like this?

Because a group of so-called-friends ignore me for I-don't-know-what reason.

But what make me positively sure is Facebook.

Yes. I did blocked some of my friends there.
Because they judge me through my FB. They make their own perception based on my FB. That is freaking nonsense. . . !

Why did I block them?
They were my friends. We were close. We helped each other but why. . . ???

One thing. . . . .

I never accept fakers as my friends.


I never recognise a friend who backstab their friend as a friend.
A friend for me is a trustworthy person and at least , they know how to being honest.
If you don't like me , then say it or leave me without hurting or back stabing me.

-sigh-

Pretty sleepy. . . .

I was broken hearted towards so-called-friends' reactions.

Afios :)

Tuesday, February 21, 2012

My Dad using My Mom's FB to Stalk His Daughter's FB. . . .okayfine !

Are you mad ?

No ! Do I look like I am mad ??

Y-Yes. . .

Correct ! I / AM / EXTREMELY / MAD !!!

I mean , do you have to call me at midnight just to inform that you're watching my FB , stalks on everything on my Fb etc etc etc ??
Everytime I heard the tone , I will get super-excited to talk to my parent.
But tonight , the call has killed my smile. . . .

Truly , I will crack that phone later.
I swear I will burn it and sweep away the ashes. . .!

What am I really want to say is MY POST IS MY BUSINESS !!!
MY FB IS MY PRIVACY !!!
MY DIARY !!!
WHY ARE YOU SO FRIGGING TO KNOW EACH OF MY POSTS ?????

INSTEAD OF CALLING MY PARENTS AND CRIED AND YELLED , SO I ATTEMPT MYSELF BY CREATING A MYTH OF WORDS ON FB TO EASE MY SADNESS !
I MADE THAT FOR YOU , TOO !!

WHY MUST YOU STALKS ON MY FB THEN CALL ME AND INTERROGATE ME ?!?!?!!

WHY WHY WHY WHY WHY WHY WHHHHYYYYYY ?!?!?!?!?

-DEEPFUMES-

A call that kill my smile~

I repeat , I am not a person who will call my parents and let them worried of me like hell ! This is my freedom where my heart speaks and my mouth shut ! The world teach me how to speak roughly ! The society teach me the cruel dance !
The dance of dignity and honor !

I'm sorry for saying 'Bitch' to her ! I'm sorry for saying 'Stupid' ! I'm sorry for saying all those 'freak' words but I am not an angel !!
Why must you guys look at me with such honor ? With such pride that I am The Last Malay Lady ??
Okay I am sorry for using FB as my freedom of speech but PLEASE ! GIVE ME A BREAK !!
I DON'T HAVE FREEDOM TO WRITE ON MY DIARY AND NOW EVERYBODY ARE REPORTING MY FB !!

PLEASE LAA ! I didn't disturb you guys. I didn't blast your posts to others so please. . . .I know my position. I know my responsibilities. I know my job but at least , give me a space to breathe my own air.

I don't like the feeling today.

And yeah. . .sorry for posting "Hey~ Do you think I don't know how to pronounce 'Bitch , please~' ?"

It's a sarcasm and my dad don't know that. Fine.

Sorry for being rude but my privacy has been abused
.

Saturday, February 18, 2012

Sunday Blurbs.... =='

Penat.

I wonder why people can't accept such word for excuses. . . .I'm tired, seriously.
Well at least my friends won't have to think about classes on weekend.
But please.
I'm freaking tired with delayed works , rejected assignments , etc etc etc
I have to spend for those things and I have to spend for syariah's things.
Study is good but too excessive can drive me crazy. Really.

Plus with major problems and how mentally critical I am now. . . please please please!
Study is not just sit and learn but also we have to stay focus and activate our input system.
Not only that, I have to spend my energy and money before reach there. I need money. Not phone.

Okay~ I am such a spoiled brat but you have to understand why am I becoming like this.
I'M TIRED!! THAT'S ALL!!!
I NEED A REST AND TIME FOR COMPLETING MY ASSIGNMENTS!!!
I DON'T WANT TO WAIT ALMOST AN HOUR FOR BUSES!!!
MY TIME IS LIMITED!!!! So please. . . .when I said I'm tired, please put some concern on me. . .

Cakap senang.
RM6 tambang ke sane. . . okay memang dapat pahala tapi kalau pegi RM6 , balik RM6, makan lagi. . . .makanan kat sini mahal, kualiti tak bagus sangat. . . .still asking why am I always get sick?
Because I'm rest-less.
Frthermore, I'm not working. I'm a full-time student. And my money is gained from my parents'. I know both financial matter more than themself.

Hari Ahad je dah spend RM12 untuk transport. Belum kire makan yg kadang2 smpai RM8 padahal makanan takde sedap mane. Sakit hati.
Okay- Ahad RM20.
Isnin esok? Tambang RM1 + makan RM5 + dinner RM5 +photostat+++ dah berapa dah.
Esok lagi dan esok lagi dan keesokannya.
Sampai satu tahap aq kene SATUKAN breakfast+lunch+dinner utk save budget!!
So I can assure myself not to ask money from my parents!!
Lagi lecturer tanya apsal selalu sakit. INI LA DIA!!!
BENDA YANG SELALU BUAT SAYA SAKIT KEPALA!!!

Tuntut ilmu tu bagus....ye...tau...paham....tuntut ilmu di jalan Allah tu bagus...tapi paham la bile kata tak larat, tak larat la....penat la tiap2 hari ade kelas....stiap hari Ahad, bende yg same je nak bebel...penat sgt....
Bukannya taknak pegi tapi esok kene antar macam2 keje kot. Nanti dah abis sumer assignments, dah abis sumer commitment, baru focus balik kat syariah. Susah...nak buat keje banyak2.
Memang la syariah takde assignment tapi......-sigh- Pegi kelas tersengguk2, penat, tak cukup rehat. . . even ustaz tu pun paham.

Tu je. Bukan susah pun permintaan ni. Bile sy mintak satu bende, tolong dengar. Jangan layan dengan phone dan duit. I am not like other kids.

InsyaAllah. . . .2 weeks left and I will proceed my Syariah classes after that.
In current sessions, let me have my full commitments on one thing.

Law is not easy for idiot like me~

Friday, February 17, 2012

Phone and Money =='

Had a slight argue with my parents. . . .about PHONE and MONEY.

Well , don't get me wrong. They bought two NEW PHONES which is both are not my types. . . .I don't like the keyboard-like-keypad. I want a Vodaphone look alike.
Well , I don't need any because I have already 2 PHONES with me ! Including this so all 4 PHONES!!!
And I told mom and dad. . .
" Instead of buying me new phones, why don't you bank in the $800 into my bank account? I've told you for not waste on something like this. "

My dad looks kinda disappointed so he went off to somewhere. Then my mom told me how he was excited to buy two phones and let me choose or let me have it all.
I was feeling guilty over my stupid action.
They come all way long from the traffic jam of Federal Highway to see me and surprise me but I greet them with what-the-hell attitude.

So, I hugged my dad in public and ask for an apologize. Still, I've spoiled the family mood. . . . .with my selfish attitude.
Now, I am trying to 'like' this phone. . . .I don't wanna use smart phone because it will attract others for nothing. I hate it.

I just want people to know me as 'kampung girl' here~~~~ live to the fullest~!!!

Thursday, February 16, 2012

Apabila law students berpantun. . . .

Hi ! Tasya's here !

This event has begin around. . . .3 weeks after we checked in for the final semester.
We were bidan terjun~ didn't plan and didn't know HOW TO BERPANTUN.
Instead of trying to understand and learn how to berpantun, we choose to ESCAPE.
Yes~~~ we try our very best to get out from there.

But.. . . . yeah~ this is how we create our pantun with Degree-ians~

Kami ini budak asasi
Nak berpantun tak belajar lagi
Apa nak buat dah nasib diri
Terimalah dengan hati yang suci

Cinta Muka Buku Najwa Latiff yang punya,
Putus di Twitter sambungannya,
Kalau saudari bijaksana
Jenayah siber apakah yang melibatkan remaja?

Tak percaya tapi ini yang terjadi
Pertandingan pantun tak pernah disertai
Apa nak buat terimalah dengan sepenuh hati
Apa lagi marilah kita berjual beli

Pada zaman dahulukala
Alam siber belum berleluasa
Bila berlakunya globalisasi dunia
Bagaimanakah alam siber menguasai remaja?

Bunga tumbuh di tepi batu,
Tumbuh mekar dibubuh baja,
Kerja online ada di situ
Menjana duit senang sahaja

Anak kecil ke Pusat Sumber
Tempat ilmu penuh maklumat
Apa lagi kegunaan siber
Tentulah untuk mencari maklumat

Remaja dapat jana Negara
Asyik melayan alam maya
Bukannya remaja membuang masa
Hanya mencari maklumat sahaya

Anak Cina matanya sepet
Cantik bersanggul corak cengkerang
Pentingkah material bernama iPad?
Masa terbuang terleka seorang

Dunia siber dunia tanpa sempadan
Itulah yang sering disama ertikan
Tahukah wahai hadirin sekalian
Maksud dunia tanpa sempadan?

Percaya Padaku Ungu yang punya
Indah Melodi juga miliknya
Solusi masalahnya senang sahaja
Cukuplah sekadar berpada-pada

Duduk santai di pohon kelapa
Laman sosial ditatap dibuka
Gambar diubah pelbagai cara
Jenayah siber apa solusinya?

Jalan kaki ke Pekan Lama
Rasa bosan naiklah beca
Kalau tuan orang bijaksana
Material iPhone siapa yang cipta?

Belayar jauh sang kelasi
Berlabuh sauh menyembah diri
Dunia siber bukanlah fantasi
Mampu dikecapi di hujung jari

Tumbuh melata di pokok sena,
Bunga kenanga cantik rupanya,
Tanpa elektrik tiadalah guna
Tahukah kita siapa penciptanya?

Bersiar - siar di Padang Kota
Berjalan sambil berpuasa
Akta Jenayah Siber juga dicipta
Seiring dengan keadaan semasa

Toleh ke kanan toleh ke kiri
Gusarnya diri resahnya hati
Tiadalah guna banggakan diri
Siber juga mencabar integriti


The final round motion will be Suara Mahasiswa Dalam Pendidikan but we were failed to reach the semi final. Only manage to counter final. But still, I've prepared the pantun just in case IF we manage to beat them :D


Mahasiswa dan pendidikan sukar dipisahkan
Ibarat kuku dan kulit
Andainya ilmu diasah-asahkan,
Nescaya cantiklah kuku sepadanlah kuli

Suara mahasiswa dalam pendidikan
Suara kami dalam pantunan
Tahukah kalian apakah peranan
Menjadi mahasiswa yang jayanya dikenang.



TADAAA !!! BIG PRESENT FOR THE LAST WINNER !!!! XDXDXD


Thanks to them for being such a supportive team~ and I can't forget how embarassing we were and we were trying to run away from there XD


Hihihi~~ notice from akak degree :P
Sorry for took too long to retrieve our present~ >.<''

Wednesday, February 1, 2012

Dah masuk lima hari aq sakit.
Yang buat aq risau ialah. . . . . aq dah mula meracau dalam tidur.
Kata Amy , I looked like struggles in pain and unwanted dream.

Pastu kawan aq , Nafsi cakap mungkin ade sesuatu yang menggangu fikiran aq.

Bila aq duduk diam. . .tenang , berfikir jap. . . .betol gak cakap Nafsi.
Aq takot aq kene repeat sem depan.

Aq tak paham kenapa kawan2 yang lain boleh dapat 10/10 , 8/10 , 6/10 dalam test Contract Act.
I mean, kita study same2 , kita gelak sama2 but why korang selalu dapat markah tinggi drpd aq??

Aq sangat tertekan mase madam tulis 'See Me!' kat paper. . .
Okay, silap aq gak tersilap conclude benda tu Invitation to Treat. Padahal ikut Carbolic Smoke case....but why eah??

Masa tu madam cakap sesuatu yg buat jiwa aq tersentap giler2.
"Don't you feel pity to your parent?"

If I am a barbarian, I might yelled back at her.

Friday, January 20, 2012

On The Way To A Smile -4 [Denzel] FFVII



The adults had left, but around twenty children stayed behind as part of the Sector 7 Search Team.

They heard that the new city was called Edge, and its construction was going well. They also heard that they had set up facilities for orphans there. Still, they were living without depending on adults for help and helping with the construction at the same time. If they went there, the adults would just call them orphans and try to look after them. How embarrassing, adults looking after kids who could take perfect care of themselves! But that attitude didn't last long. The workers in Edge had machines that could surpass their efforts many times over. In the time it took Denzel and his friends to transport one small steel frame, a large scale crane could lift and transport a whole house in one go. Slowly but surely, the number of members on the Team dwindled. One night, Denzel counted and found there were only six of them left, including himself. Sure he wanted to stop them, but he couldn't blame them. They were all hungry and had no real place to go. Not long later, the last girl left, saying she was leaving for Edge.

**

Denzel suddenly began laughing.

"What's so funny?" Reeve said, looking curious.

"I didn't like that girl. All the men said stuff like, 'women will just be dead weight.' But they still wanted to be in the group that a girl was in. The work got harder when we got below ten people. And when she left, too."

Reeve laughed as well.

"But I understand now. In those days, I was able to worry or get angry about such...normal things, I guess."

"You should be grateful to her, then."

"She isn't around anymore."

**

When he woke up, he realized the only two left in the Search Team were him and a young boy called Ricks.

"The way things are going, screws and light bulbs will be the best we can find," Denzel laughed.

"Won't make very much off those," Ricks replied with a grin.

"I'll go buy breakfast. See if there's any work while I'm there."

"Wait a sec, then." Ricks went to where their safe was hidden and opened the lid.

"Hey, Denzel! We've been robbed!"

There wasn't even enough money left in the safe to buy a single slice of bread. They sat in silence for a while. Rick spoke first.

"Guess we'll have to go live in Edge now. They say you get free food there."

"We've lost."

"Yeah. But I'd rather live with adults treating us like babies than starve to death."

Suddenly Denzel remembered what his father had said to him. "We could catch rats and eat those?"

"Rats?"

"Yeah. My dad told me that in the Slums everyone was so poor they had to eat rats. Filthy grey rats. This is the Slums, and we're poor...."

"You serious?"

"Yeah, I'm going to eat a rat. I'll be just like a real kid from the Slums."

Ricks slowly stood up dusted down his shirt and pants. Denzel stood up too and looked around the area.

"We need a lance."

"You need a lance, and you can do this yourself," Ricks scowled. "I've been a 'kid from the Slums' since the day I was born. And I've never eaten a rat."

Denzel realized his mistake and tried to correct it. "...I didn't know."

"And what would you have done if you had? Not be my friend?"

"No, nothing like that!"

"You don't get it, do you? You're just some stuck up brat from the Plate. Rats! Is that what you think of us?"

"Ricks...."

"Remember this. All the rats here are crawling with horrible germs, because of the sewage you dumped down here. There's no one dumb enough to eat something like that," Ricks said as he left.

**

Denzel let out a sigh.

"I didn't follow him. I didn't think he'd forgive me, so..."

"Why not?"

"I was just a kid from the Plate. I was fine around the station and Sector 7 because I was used to them, but I didn't want to go to the other Slums. I wanted to go to Edge, but I thought it was just like the Slums. A poor, dirty place."

"What about Ricks?"

"He's fine. He won't speak to me, though."

"That's good. At least you still have a chance to make up with him."

**

Alone again like he had been so many times before, Denzel took a stick he had sharpened at one end looked for rats. He planned on catching and eating one. Dad, he thought. The people in the Slums don't eat rats after all. But I will. Because I've got no money or a job, and this place is lower than the Slums. I'm a Sector Seven kid from the upper world. I can't grow up in a place like this.

The isolation sapped Denzel's will to live. It was the same situation as when Sector 7 was destroyed, but this time his parents, Arkham, Levy, Gaskin, the Search Team, hell, all the people he'd ever met who had supported him were gone now. Forever.

He felt that he couldn't smile anymore. What did his mother say? There's no point in living if you don't smile. That's right, mum, he thought. A filthy rat covered in horrible germs should save me.

**

"Whoawhoawhoa!!" Johnny had been listening in at the side, unnoticed until he started bellowing, causing Denzel to jump.

"Hey, I USED to think like that back then," Denzel said. "But I was wrong. That's why I'm here now."
"Meh, I guess you're right."

"Because I met the best person you ever could."

"In the worst situation you could be in, though," said Johnny.

**

There were no rats around. He arrived at Sector 5 after wandering and hunting for hours and came to a rundown church. A bike was parked in front of the door. He hadn't seen a model like that before. But what caught his eye more was the cell phone hanging on the handle.

A smile came to Denzel's face. I'll just borrow it for a bit. I hope I can get through to someone. He drew towards the bike and took the cell phone. He imagined a phone ringing in the rubble of Sector 7 as he dialed his home number. Someone would find him, surely someone—

"All services in Sector 7 are currently unavailable."

Denzel had looked for his parents during his work with the Search Team but he couldn't find them. They're crushed under all that rubble, he thought. There’s no way they lived through that.

"All services in Sector 7 are currently unavailable."

Denzel looked up as he pressed the phone to his ear. He could see the east part of the Sector 5 plate. He realized that Levy was laid to rest up on top of that plate. This place is under her grave, he thought. That's why it's so lonely.

"All services in Sector 7 are currently unavailable."

He hung up the phone, fighting the urge to throw it to the ground and smash it to bits. But he didn't and tried one more time. He tried to remember Levy's number, but he never knew it in the first place. Instead, he looked at the phone's received call history and decided to dial the top most number. A ring. Then someone answered.

"Cloud, it's rare for you to call up. Is something wrong?"

Denzel listened to the woman's voice in silence.

"Cloud?" the woman said with suspicion in her voice.

"... No, I'm not."

"... Who is this? This is Cloud's phone, isn't it?"

"I don't know..."

"Who is this?"

"I don't know... I don't know what I should do." His voice trembled while he spoke.

"... Are you crying?"

He felt tears flowing down his face. He tried to wipe them away and closed his eyes when a lance of pain sliced across his forehead. His body stiffened in shock and he dropped the phone, falling to the ground, grasping his forehead. Sticky. It was sticky and wet. No, no, I don't want to die! he wanted to shout to the Planet or God or whoever else might listen and take pity on him. But the pain would not allow it, and he prayed in his heart with all his might. Please don't be black. Please don't be black. Sick with dread, he took his hand away and looked at it.

Pitch black.

**

"I don't what remember what happened afterwards. When I came around I was in a bed. Tifa and Marlene were looking at me. After that... you know the rest, right?"

"Pretty much."

"I'm alive thanks to a lot of people. My parents, Mrs. Levy, Mr. Gaskin, everyone from the Search Team. People who are still around today, people who aren't. Tifa, Cloud, Marlene, and..."

Reeve nodded.

"I want to be a person like that for someone. Next time, it's my turn to protect people."

Reeve was silent.

"Please let me in," Denzel said, leaning forward.

"No! NO, NO, NO!" said Johnny.

"You be quiet!" Denzel said.

"You're still just a kid!"

"That's got nothing to do with it!"

"No," Reeve said. "Actually... the W.R.O. doesn't accept children."

Johnny grinned. "Hah! See!!"

"What! Then why didn't you just say no at the start?"

"I just decided it now. While I was listening to you. Children have things that only children can do. And I want you to do one of those things for me."

"... What do you mean?"

"Call up strength in us adults."

Denzel waited for him to go on. But Reeve stood up as if he had finished speaking.

"Oh, and also...."

Denzel looked at Reeve, his eyes filled with hope that he'd changed his mind.

"Thank you, for looking after my mother."

Reeve took a handkerchief from his back pocket and showed it to Denzel. It was white and floral patterned. No way....

**

After Reeve left, Johnny started clearing up the table. Denzel looked at his handkerchief in silence.

"Hey," Johnny said, stopping his work. "If you wanna fight or something, you can do that any time, can't ya? It's not like you need to join the W.R.O., right? Why are you so worked up on it?"

"Cloud..."

"What about him?"

"He used to be in an army ages ago. That's what made him strong. I want to be strong."

"Time's are changing now, I reckon."

"How?"

"It's the guys who can ease someone else's pain, not the ones running around with guns and swords that are important. In this age it's those guys who'll be admired."

"It's not that I want to be admired or anything," Denzel answered. There were so many people who had supported him. Men and woman, adults and children. All of them inspirations in their own way. "I guess I want to...repay my debt to all of them."


Source : http://www.adventchildren.net/ff7ac/extra/prologue/1-4.php